Tutorial ellery inspired top
DIY

Tutorial | DIY Ellery inspired top

In deze tutorial laat ik zien hoe je de patroondelen voor de Ellery inspired top kunt maken. Als basis heb ik het patroon van Burda 11/2013 #124/125 gebruikt, net als in tutorial voor de top met klokmouwen. Maar je kunt deze tutorial ook volgen met een ander patroon voor een iets wijdvallend bovenlijf met een zijcoupenaad. Neem de patroondelen over op patroonpapier en volg de stappen mee. Met behulp van de slash and spread techniek zullen we het patroon aanpassen.

Stap 1

We beginnen met het patroondeel voor de mouwen. Meet vanaf de kop van de mouw 31 cm naar beneden. Trek een lijn en knip het patroon door midden.

diy ellery top tutorial - step 1

Stap 2

Neem het onderste deel van de mouw en trek 4 lijnen parallel aan elkaar. Probeer ze gelijkmatig te verdelen. Knip ze van onder tot boven in, maar stop een paar millimeter voor het einde, zodat de stukken aan elkaar blijven zitten. Dit is de “slash”.

diy ellery top tutorial - step 2

Stap 3

Trek de stukken uit elkaar (“spread”) zoals op het plaatje.

diy ellery top tutorial - step 3

 

Stap 4

Leg het geheel op een nieuw stuk patroonpapier. Teken aan de onderkant een halve cirkel die de stukken met elkaar verbind. Trek de bovenkant van het patroon over, zodat een nieuw patroondeel ontstaat. Knip dit uit.

diy ellery top tutorial - step 4

 

Stap 5

Neem nu het patroondeel voor de voorkant van het bovenlijf. Meet met een meetlint tot hoe laag je de V-hals wilt hebben en markeer dat punt op je patroon. Knip de V-hals zoals aangegeven in het plaatje.

diy ellery top tutorial - step 5

 

Stap 6

In de vorige stap hebben de schouder van de voorkant iets smaller gemaakt. Dit gaan we nu ook doen voor de achterkant. Leg het patroondeel voor de voorkant met de schouder tegen de schouder van het patroon voor de achterkant. Knip het te brede stuk eraf zoals op het plaatje te zien is.

diy ellery top tutorial - step 6

 

Stap 7

Omdat we de vorm van de halslijn veranderd hebben, zullen we een nieuw belegdeel moeten tekenen. Leg de voor- en achterkant weer met de schouder tegen elkaar, en teken op zo’n 4 centimeter afstand parallel aan de halslijn een nieuwe lijn voor het beleg. Trek dit over op een nieuw stuk papier. Dit worden je nieuwe belegdelen.

diy ellery top tutorial - step 7

 

Stap 8

We gaan verder met de voorkant. Teken vanaf de zijcoupenaad een boog naar beneden. Knip langs deze lijn een stuk van het patroon.

diy ellery top tutorial - step 8

 

Stap 9

Neem dit zijpaneel en teken 3 parallele lijnen. Knip deze lijnen in tot enkele millimeters, zodat de stukken aan elkaar blijven zitten. Trek ook deze stukken uit elkaar tot een halve cirkel.

diy ellery top tutorial - step 9

 

Stap 10

Leg dit weer op een nieuw stuk papier en teken het nieuwe patroondeel zoals in stap 4.

diy ellery top tutorial - step 10

 

Je hebt alle patroondelen gemaakt! Gebruik dit patroon nu om je stof uit te knippen. Vergeet hierbij niet de naadtoeslag erbij te knippen. Naai de delen aan elkaar en je hebt je eigen Ellery top!

 

Als je deze tutorial leuk vond, deel hem dan op social media, en volg Blacklovesgold voor veel meer leuke tutorials!

 

Happy sewing!

 

Liefs, Brenda

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twittershare on TumblrGoogle+Email to someone

4 Responses to “Tutorial | DIY Ellery inspired top”

 1. Vlijtig Liesje

  Ik ben echt te lang huisvrouw, want het enige dat ik denk is: dat lijkt me lastig om de ramen mee te lappen.

  Beantwoorden
 2. Brenda

  Hahaha, daar is het niet erg handig voor, nee. Maar ook huisvrouwen hebben toch wel eens een glam-momentje nodig?

  Beantwoorden
 3. majella

  ooooh, prachtig!!!! dit lijkt echt top om aan te trekken om te feesten! zo mooi uitgelegd: chapeau

  Beantwoorden

Leave a Reply