lantern sleeve crop top tutorial
DIY

Tutorial | DIY crop top met klokmouw – Deel I

In deze post laat ik jullie in een pictorial zien van hoe je deze crop top met klokmouw kan maken. Als basis van deze top heb ik het patroon Burda 11/2013 #124/125 gebruikt. Dit is een wijd vallende tuniek met v-hals. Je hebt niet perse dit patroon nodig om de top te kunnen maken. Elke model wat hier enigszins op lijkt is goed. Zoals bijvoorbeeld de burda 07/2014 #116.

1.

Neem het patroon op jouw maat over op patroonpapier. Omdat het patroon voor een jurk is, korten we het in. Op het patroon van het voor- en achterpand staat de taille aangegeven. Zo’n 3 centimeter onder dit punt (of lager als je geen crop top wilt) knippen we hem af.
Het patroon voor de mouw knippen we ook af op ongeveer 5 cm boven de elleboog.

bovenlijf inkorten

2.

Meet de onderrand van de mouw op. Tel bij dit getal 30 cm op. Teken op (patroon)papier een rechthoek van 30 centimeter hoog en zo breed is als het cijfer dat je hebt uitgerekend. In mijn geval is de mouw die ik heb opgemeten 36 centimeter breed. 36cm + 30cm is 66cm. Mijn rechthoek wordt dus 66 x 30 cm. Dit wordt het patroon voor de klokmouw.

mouw opmeten

3.

Vouw de stof met de goede kanten op elkaar en leg de patroondelen erop. Leg de achterpand tegen de stofvouw aan, zodat je dit in één stuk uitknipt.

place pattern on fabric

 

4.

Teken met kleermakerskrijt een naadtoeslag van 4 cm voor de zoom van de crop top, en 2 centimeter voor de rest. De rechthoek voor de mouw heeft ook 2 cm naadtoeslag rondom.

draw seam allowance

 

5.

Knip de patroondelen uit.

 

6.

Breng de lijnen van het patroon over op de stof met carbonpapier en een radeerwiel, of teken het over met kleermakerskrijt.
transfer pattern

7.

De klokmouw bestaat uit stolpplooien. De lijnen hiervoor tekenen we ook op stof. Deel de breedte van je rechthoek door 6. In mijn geval is dat 66cm ÷ 6 = 11 cm. En deel dat getal ook weer door de helft. (11 cm ÷ 2 = 5,5 cm). Teken nu op de bovenrand op 5,5cm van de linkerhoek een klein streepje met kleermakerskrijt. Teken vervolgens om de 11cm een zelfde soort streepje langs de bovenrand. Teken tenslotte op 2,5 cm afstand aan weerszijden van elk streepje nog een streepje, zoals je ziet op het schema.
lantern sleeve

8.

Gebruik de belegdelen die je met naadtoeslag uit de stof hebt geknipt om het beleg over te nemen op vlieseline.
4-interfacing

9.

Strijk de vlieseline op de stof. Gebruik hiervoor een persdoek zodat de vlieseline niet blijft plakken op het strijkijzer.
5-iron-interfacing

10.

Speld de coupenaden in het voorpand vast en stik ze. Strijk ze daarna naar beneden toe plat.
sew darts

11.

Speld nu de belegdelen op de schoudernaden vast en stik ze. Zorg ervoor dat je de goede kanten van de stof op elkaar legt. Werk daarna de randen van de naad af. Hiervoor gebruik je de lockmachine, of zigzagsteek op de gewone naaimachine. Een andere makkelijke methode is om de randen af te knippen met een kartelschaar. Strijk daarna de naad open. Werk nu de gehele onderrand van het beleg af met de lockmachine of een van de andere methodes. Doe dit dus NIET bij de halslijn.
7-beleg-schoudernaden
facing

12.

Speld en stik ook de schoudernaden van het voor- en achterpand vast, met de goede kanten op elkaar. Werk ook hier weer de randen af, en strijk de naad open.
shoulder seams

13.

Leg het beleg met de goede kant op de goede kant van het voor- en achterpand, en speld en stik het vast.
sew facing to bodice

14.

Knip de randjes van het beleg af tot een halve centimeter. Langs de ronde halslijn knip je ook kleine driehoekjes uit de rand, zo’n 3 centimeter uit elkaar. En de bovenhoek van de v-hals knip je schuin af.
trim seams
Tot zover deel 1 van de tutorial. In deel 2 werken we de crop top verder af.
Liefs, Brenda
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twittershare on TumblrGoogle+Email to someone

4 Responses to “Tutorial | DIY crop top met klokmouw – Deel I”

 1. sassyt

  Love the top. Would you mind me sharing this on SSB in the future? I link to your post and let you know when shared. Sassy Sewing Bees – https://www.facebook.com/SassySewingBees

  Beantwoorden
 2. sassyt

  Thanks. I will let you know when I share.

  Beantwoorden
 3. Tamara

  Amai, zo schoon!! Geweldig stofke ook!

  Groetjes,
  Tamara

  Beantwoorden

Leave a Reply