choosing a new sewing machine
DIY

Tips voor het kiezen van een nieuwe naaimachine

In vorige posts hebben jullie kunnen lezen over mijn zoektocht naar een nieuwe naaimachine. Een moeizaam proces dat bij elkaar misschien wel een jaar heeft geduurd. Ik was een beginnende naaister en wist nog niet zo goed wat ik zocht in een naaimachine en zag door de bomen het bos niet meer. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest kiezen. Nu ik eindelijk mijn nieuwe naaimachine heb, en zeer tevreden ben met mijn aankoop, denk ik dat ik jullie een paar tips kan meegeven om de zoektocht naar een nieuwe machine wat makkelijker te maken.

Bepaal een budget

Je hebt geen dure machine nodig om prachtige dingen te naaien. Je kunt al aan de slag op de meest basic, oude machine die er bestaat. Zolang hij een nette rechte steek maakt kom je al een heel eind. Maarrrrr, je zult ongetwijfeld wat hobbels op de weg tegenkomen. Dus het is wel erg fijn, als je kunt investeren in een zo goed mogelijke machine. De extra opties die je op een computergestuurde machine hebt, maken je leven net iets makkelijker. Ook hebben de duurdere machines een metalen frame wat uiteraard langer meegaat en meer aankan dan de goedkopere lichtere machines. Mijn tip is dus om de beste machine te kopen die je kunt betalen, maar ga niet over dat budget heen.

sewing machine requirements

Bepaal je eisen en wensen.

Als je al een tijdje naait weet je ongeveer wat je zoekt in een machine. Je hebt een beeld van wat je écht niet kunt missen tijdens het naaien, en welke opties wel leuk zijn om te hebben, maar niet absoluut noodzakelijk. Maak daar een lijstje van. Wat is een dealbreaker, en wat is nice to have? Ben je een beginnend naaister en heb je nog geen goed beeld van wat je wilt? Vraag dan eens rond. Wat vinden naaisters met meer ervaring? Op die manier kun je misschien toch een beeld krijgen van wat je wel en niet nodig hebt. Maar het is ook geen slecht idee om eerst een tijdje te naaien op een oude of goedkope machine om het naaien onder te knie te krijgen, en te bepalen of je het überhaupt wel een leuke hobby vindt. En daarna kun je alsnog investeren in een betere machine.

 

compare sewing machines

Vergelijk en onderzoek

Het internet is een geweldige bron van informatie. Tegenwoordig hoef je niet meer blind te vertrouwen op het woord van een gretige verkoper, maar kun je alles zelf onderzoeken en nalezen. De specs van de machines kun je makkelijk vinden, en naast elkaar leggen. Een spreadsheet is daar een overzichtelijke manier voor. Reviews geven een beeld van hoe zo’n machine in de praktijk bevalt, maar staar je daar niet blind op. De voorkeur voor een naaimachine/merk is erg persoonlijk.

 

trying out a sewing machine

Probeer het zelf uit.

Reviews lezen en specs uitpluizen is zinvol, maar doe het vooral niet te lang. Het wordt er soms alleen maar lastiger op, omdat het praktisch onmogelijk is de machine te vinden die echt álle functies heeft die je maar kunt verzinnen, en ook nog eens voor een superprijs. Forget it. Ain’t gonna happen. Uiteindelijk gaat het ook niet puur om de specs, maar is het gevoel dat je bij een machine hebt net zo belangrijk. En dat gevoel krijg je alleen als je ze zelf uitprobeert! Ga naar een naaimachinewinkel en probeer een paar machines uit. Geloof me, je zult snel merken dat je een voorkeur zult krijgen voor een bepaald merk of machine. Het geluid dat hij maakt, het bedieningsgemak, hoe hij aanvoelt, en misschien ook wel hoe hij eruit ziet. Allemaal dingen die je niet uit de specs en reviews kunt halen, maar zelf moet ervaren.

Service is belangrijk

Het is verleidelijk om het beste koopje op internet te zoeken en daar dan te bestellen. Maar het heeft zo z’n voordelen om in een naaimachinewinkel te kopen. Kies er een die de tijd voor je neemt, en geen moeite heeft diverse modellen te demonstreren. Een winkel waar je de ruimte hebt om zelf te ervaren welke machine je prettig vindt werken, en waar ze verstand van zaken hebben. Ik heb zelf goede ervaringen met Korteland. De verkoper daar is ook een reparateur, en weet zodoende precies wat goede, degelijke machines zijn. Dat maakt het bovendien ook handig omdat ik daar in de toekomst ook terecht kan voor onderhoud aan de machine. Ook als ik vragen heb over de werking van mijn machine, kan ik daar terecht. Wat ook erg fijn was, is dat ik de machine na aankoop binnen 3 weken kon ruilen als hij niet beviel. Dat maakt het net iets makkelijker om met een gerust hart een keuze te maken.

 

marktplaats naaimachine zoeken

Kijk ook eens op marktplaats

Het is wellicht ook de moeite waard om eens op marktplaats te kijken. Je weet nooit wat voor moois je daar nog tegen komt. Soms staan er vrij nieuwe machines op die veel geld hebben gekost, en nog heel goed zijn. Kijk goed of de prijs realistisch is. Soms worden ze nog heel duur aangeboden. Dat is dan niet de moeite waard, dan kun je net zo goed nieuw uit de winkel kopen met garantie e.d. Test de machine ook goed uit. Kijk goed naar de steekkwaliteit van diverse steken op verschillende soorten stof. En kijk of de machine er van binnen netjes en verzorgd uitziet. Heeft hij ook zijn onderhoudsbeurten gehad?

Dat waren mijn tips voor het kiezen van een nieuwe naaimachine. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Zo ja, deel dit artikel dan via social media, en volg Blacklovesgold voor veel meer naaitips!

 

Liefs, Brenda

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twittershare on TumblrGoogle+Email to someone

Leave a Reply