Puinzakken patroonpapier
DIY

Naaipatronen overnemen, snel en makkelijk

Iedereen die wel eens met een patroon uit de Burda of Knipmode werkt weet hoe vervelend het is om een patroon over te nemen. Door de wirwar aan lijntjes zie je al gauw de bomen door het bos niet meer. Het patroonpapier wat je gebruikt om het patroon op over te trekken is transparant, maar het is toch knap lastig om de lijntje er nog doorheen te zien. En bovendien is het papier zo verschrikkelijk dun dat het al scheurt als je ernaar kijkt.

Maar het kan veel makkelijker! Ik stel je voor aan…. : de puinzak! Ja, je leest het goed: puinzak. Deze juweeltjes worden normaal gebruikt om bouwafval en grofvuil in te doen, maar ze zijn ook dé oplossing voor het stressvrij kopiëren van patronen.

Puinzakken patroonpapier

Puinzakken patroonpapier

Deze zakken zijn gemaakt van stevig plastic en zijn vrijwel kreukvrij. Dus nooit meer gescheurde of verkreukelde patronen. Je zult je patronen keer op keer kunnen gebruiken. En nog belangrijker, ze zijn écht transparant. Je kunt er werkelijk alles doorheen zien. Dus geen gepuzzel en gezoek meer. “Waar loopt dat lijntje nou?” is echt verleden tijd.

Puinzakken patroonpapier

Puinzakken patroonpapier

Hoe gebruik je ze?

Om ze te gebruiken knip je de onderkant eraf en één zijkant open, zodat je ze open kunt leggen. Je hebt dan een stuk plastic van 130 x 100cm. Dit past precies op een Burda patroonvel. Om je patroon over te trekken kun je dan gewoon een ballpointpen gebruiken. Je patroon knip je uit met een papierschaar. Ook dit gaat super makkelijk, je schaar glijdt er zo doorheen.

Puinzakken patroonpapier

Puinzakken patroonpapier
Pattern piece

Waar kan je ze kopen?

Deze puinzakken zijn te koop bij de Action. Je betaalt €1,59 voor vijf zakken. Let wel: Je vindt ze in het doe-het-zelf-schap, en niet bij de huishoudelijke spullen. Ik weet overigens niet of andere merken ook geschikt zijn voor naaipatronen. Ik hoor het graag als jij dat wel weet!

 

Hoe kopieer jij naaipatronen?

Liefs, Brenda

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twittershare on TumblrGoogle+Email to someone

50 Responses to “Naaipatronen overnemen, snel en makkelijk”

 1. studio Zigzag

  Heb deze tip al vaak voorbij zien komen, maar nu is het me pas duidelijk hoe
  het materiaal er werkelijk uitziet! Ik gebruik heel vaak patronen uit radarbladen (ben geabonneerd op Burda, Knipmode en LMV) en gebruik de patronen soms meerdere malen. Dank voor de uitleg, ik ga naar de Action!

  Beantwoorden
  • brenda

   Toen ik de tip hoorde wist ik ook totaal niet wat ik me erbij moest voorstellen. Maar nu ik het geprobeerd heb wil ik echt niet meer anders! Veel succes bij de Action, ik hoop dat je ze kunt vinden.

   Beantwoorden
   • Liane

    OP mijn facebook groep heb ik deze tip gedeeld. Wat ik me afvraag…waar mee teken je op dit plastic zodat het blijvend is? Normaal gebruik ik een stift als ik patronen overtrek op patroontekenpapier…

    Beantwoorden
 2. Marjon

  Dit ga ik heel snel proberen. Dank voor de tip!

  Beantwoorden
 3. Mirjam

  Tjonge, wat een beregoed idee!. Ga dat morgen gelijk even halen bij de Action! Fijn dat je dit met ons deelt. Ik naai niet zoveel meer maar quilt des te meer, ik denk dat ik dit ook heel goed kan gebruiken als “overtrekpapier” om malletjes/voorbeeldjes van te maken
  groet, Mirjam

  Beantwoorden
 4. MamC

  Gisteren nog op zoek geweest in de action naar die zakken, maar in de verkeerde rayon dus. Dankzij jouw tip vinden we ze volgende keer wel! Thx!

  Beantwoorden
 5. Myriam m

  Maar als je zelf patronen moet aanpassen lijkt me het toch moeilijk.

  Beantwoorden
  • brenda

   Voor aanpassingen is het best te doen. Je kunt makkelijk met plakband stukken eraan plakken bijvoorbeeld. Maar als je heel veel aan te passen hebt, of zelf wilt patroontekenen ben je waarschijnlijk beter af met (stevig) patroonpapier.

   Beantwoorden
 6. Marian

  Dank je voor deze erg gave tip…
  Bij het lingerie maken wordt een patroontje vaak meerdere keren gebruikt, ga dit zeker proberen, en kijken of het ook langer meegaat.

  Beantwoorden
 7. Trijntje

  Wat een super tip! Bedankt! Het is niet alleen ideaal voor het overnemen van het patroon, ook bij het knippen van stof met dessin als je op het patroon wil letten.

  Beantwoorden
 8. Barbara

  Wel jammer dat het plastic uiteindelijk allemaal in het milieu terecht komt. En daar is al zo verschrikkelijk veel van dat het bijna niet meer op te ruimen is. Echt een groot probleem voor de generaties na ons.
  Dus hoewel me dit heel praktisch lijkt blijf ik toch maar bij papier.

  Beantwoorden
  • brenda

   Ja, daar zeg je wat. Ik ben er niet helemaal in thuis, maar ik neem aan dat de zakken wel recyclebaar zijn.

   Beantwoorden
  • Hilleen

   Wisten jullie dat het recyclen van papier schadelijke voor het milieu is dan het recyclen van plastic. Bij het proces van papierrecycling komen veel meer schadelijke stoffen vrij. Dan bij plastic.

   Beantwoorden
   • J.B.

    Helaas in het meeste plastic niet (goed) recyclebaar, waardoor het meeste rechtstreeks in het milieu terecht komt en plastic ik niet afbreekbaar maar valt na 100en jaren uit elkaar in kleine stukjes wat weer in vissen en vogels etc terecht komt….

    Beantwoorden
  • Marianne

   Dames, wat dachten jullie ervan om je restjes plastic in de speciale containers te gooien voor plastic afval ??? En Brenda voor jou heb ik ook nog een tip: teken meteen aan je patronen je naadtoeslag, en knip het gelijk mee (tip ooit gekregen van patronenmaakster) ! Kun je je nooit meer vergissen.

   Beantwoorden
   • brenda

    Dank je. Dat heb ik vroeger wel eens gedaan, maar ik vind het iets lekkerder en nauwkeuriger werken als je achteraf de naadtoeslag eraan tekent. Ik ga binnenkort een artikeltje schrijven over hoe ik dat doe 😉

    Beantwoorden
  • Sigrid

   Tja en papier wordt natuurlijk alleen maar van bomen gemaakt…..

   Beantwoorden
 9. Miriam

  Een poosje terug heb ik inderdaad ook (op aanraden van een vriendin) precies die zakken gebruikt! Echt super in gebruik!

  Beantwoorden
 10. Elaintje

  Wat een goed idee! Helaas ben ik nog niet zover dat ik dit soort dingen al gebruik, maar ik ga het onthouden :-)

  Beantwoorden
 11. sonja

  Goed idee. Ga dit zeker proberen bij LMV, dat levert mij de meeste problemen op bij het kopiëren.

  Beantwoorden
 12. Ria

  Hoi, ik heb deze supertip van je gedeeld op de actionfanpagina, dus als je bezoekersaantal omhoog vliegt weet je hoe dat komt..
  Groetjes Ria

  Beantwoorden
 13. Daan

  Supertip! Ik heb vooral moeite om mijn nog nieuwe rol patroon papier te bewaren. Dit is dus het ideaal! Gedeeld op onze facebooksite!

  Beantwoorden
 14. Ellen

  Toevallig heb ik vanmiddag een rol gehaald bij de Action. Dank voor je uitleg hoe ik het moet gebruiken.

  Beantwoorden
 15. Danielle

  De beste tip is wel dat de zakken bij de doe-het-zelf spullen liggen. Heb me pas rot gezocht. Nog maar eens terug gaan en in juiste vak kijken

  Beantwoorden
 16. Macblogster

  Super tip! Zou mij stimuleren om weer achter de naaimachine te kruipen.

  Beantwoorden
 17. Sylvia

  Kijk daar heb je nou wat aan zo’n tip! Super bedankt Brenda, ik ga meteen van die zakken halen!

  Beantwoorden
 18. Jacqueline

  Glijdt het patroon niet heel erg over de stof?

  Beantwoorden
  • brenda

   Nee hoor, daar heb ik geen last van!

   Beantwoorden
  • Cisca van der Hoorn

   Ik moet eerlijk zeggen dat als ik patroonpapier met stukjes plakband vastzet het minder wegglijdt, zonder gebeurt dat wel (ik teken op de matte zijde). Dat zou je evt. bij dit plastic ook kunnen doen. Ik heb dit alles nog niet geprobeerd overigens. Toevallig wel gezocht bij bouwmarkt naar papier…maar alleen bruin inpakpapier gezien. Ook n.a.v. tips aangezien er best negatieve reacties over plastic waren. Dus toch maar ’n keer Action plastic proberen…thnx!

   Beantwoorden
 19. Jenny

  Hi Brenda,
  Bedankt voor deze supertip. Had wel vaker op plastic getekend maar daar was moeilijk aan te komen. Heb gelijk 2 rollen gekocht.

  Beantwoorden
 20. Desirée

  Meteen gekocht, dank voor de tip! Wel een uitdaging: er zitten een hoop groeven en vouwen in waardoor het wat onnauwkeurig overtrekt. Hoe doe jij dat? Fijne blog trouwens, complimenten!

  Beantwoorden
 21. Nathan Gockerell

  Merk de averechtse kant van de stofdelen met krijt of een stukje plakband vóór het verwijderen van de patronen. Zo vermijd je vergissingen bij het stikken. Volg de werkbeschrijvingen nauwkeurig. Om je moeiteloos doorheen het hele productieproces van ieder model te loodsen, tonen we elke stap aan de hand van duidelijke tekeningen. Deze legenda en afkortingen zullen het je nog duidelijker maken.

  Beantwoorden
 22. Lily

  Bij ons in de avond naailes zijn deze zakken ook een succes geworden. Gedaan met het inscheuren van patroonpapier of verkeerd overtrekken van patroondelen. Gelukkig kan je zoveel rollen kopen als je wil en het is goedkoper dan patroonpapier

  Beantwoorden
 23. Gerda

  Hoe bewaren jullie de knippatronen?

  Graag tips

  Beantwoorden
  • brenda

   Hoi Gerda,
   Ik vouw mijn patronen altijd op en bewaar ze dan in insteekhoezen die ik in mappen stop. Op alle patroondelen schrijf ik de naam & nummer van het patroon, de naam van het patroondeel en welke maat het is. Ik zorg dat deze beschrijving altijd zichtbaar is als ik het patroon in de insteekhoes stop. Zo kan ik makkelijk door de patronen heen bladeren en vind ik snel wat ik zoek. Ik hoop dat dat helpt!

   Groet,
   Brenda

   Beantwoorden
   • Jola

    Mss ook nog een goede tip: op het patroon een stukje stof spelden waar je desbetreffend kledingstuk van hebt gemaakt. Vaak weet je dan gelijk weer of het voor jou een goed patroon was.
    Enne….. Super tip om de zakken te gebruiken ipv patroonpapier!
    Heb net mijn 1e patroon overgomen met de zakken 👍👍🏾

    Beantwoorden
 24. Ruben

  Slim idee zeg! Ik liep alleen al tegen een probleem aan en dat is dat voor grotere projecten de puinzakken te klein zijn. Dit probleem heb ik ondervangen Door naar een bouwmarkt te gaan en de puinzakken in te ruilen voor schilderplastic. Hier zijn 2 soorten in te verkrijgen, de dunne die is te vergelijken met een boterhamzakje en dikke is zo te vergelijken als de puinzakken maar dan groter. Probleem opgelost!

  Groeten van een mannelijke naaimachine fan

  Beantwoorden
  • brenda

   Ha, wat goed! Dat is inderdaad handig voor de grotere projecten. Als ik weer eens in de bouwmarkt ben zal ik eens kijken of ik het kan vinden. Dank je voor de tip!

   Beantwoorden
 25. Wimmy

  Op de Kreadoe zag ik beeldige stoffen voor kleindochter van drie. Sinterklaas heeft oma voor het karretje gespannen om daar wat leuks van te maken. Vanmiddag mijn naai(borduur)machine weer opgehaald in Groningen na een beurt. Dus vanmorgen tikte ik patroonpapier in en kwam deze tip tegen en op de terugweg meteen even naar de Action. Bedankt voor de tip, ik ga ermee aan de slag!
  Groetjes, Wimmy

  Beantwoorden
 26. Desi

  wat een prachtig idee. Dank

  Beantwoorden
 27. Elies

  Wat een briljante tip! Heb direct die zakken gekocht, en vandaag een patroon overgenomen en het werkt als een speer. Doordat het plastic ietwat statisch is, kleeft het een beetje aan het patroonvel dus het verschuift nauwelijks. En inderdaad: transparant dus perfect om het patroon over te tekenen. Én het scheurt niet. Vooral dat is handig wanneer je, zoals ik, nogal lomp bent met normaal patroonpapier.
  Bedankt!

  Beantwoorden

Leave a Reply