korteland naaimachines
DIY

Een nieuwe naaimachine kopen | de kandidaten

In een vorige post vertelde ik al dat ik de knoop heb doorgehakt om een nieuwe machine te kopen. Een degelijk model, met genoeg toeters en bellen om me de komende jaren zoet te houden. Met mijn top 6, en eisen en wensen op een rijtje stapte ik Korteland, de lokale naaimachinewinkel, binnen.

Ik vertelde de naaimachinemeneer welke machines ik op het oog had en hij wilde ze met alle liefde even demonstreren zodat ik kon zien welke me het best beviel. En uiteindelijk maakte dat het grote verschil. Alle specs die ik weken, maanden, heb zitten vergelijken kwamen opeens tot leven en bleek het verrassend makkelijk een keuze te maken.

janome skyline s3

Janome Skyline S3

De eerste machine die ik daar uitprobeerde was er een van Janome. Een relatief onbekend merk in vergelijking met de anderen, maar die toch al ongeveer een eeuw lang hele degelijke machines levert. De Skyline S3 is een van hun nieuwste modellen, en is van vele gemakken voorzien, zoals: automatisch afhechten en afknippen, naald positie boven/onder, naaien zonder voetpedaal etc. Maar waar ik vooral van onder de indruk was, was het gemak waarmee deze machine door de stof gleed. Zó stil, en soepeltjes, wauw! De kwaliteit van de steken en knoopsgaten was ook prachtig.

 

pfaff ambition

Pfaff Ambition

Daarna wilde ik de Pfaff Ambition 1.0 testen, maar deze bleek hij niet op voorraad te hebben. De Ambition Essential had hij wel, en dit is op het ontbreken van een start-/stoptoets en snelheidsregelaar na dezelfde machine. Pfaff staat net als Bernina bekend om zijn Duitse degelijkheid, maar dan iets betaalbaarder. Hun stokpaardje is IDT, het ingebouwde voetje dat ervoor zorgt dat de stof gelijkmatig onder de machine doorloopt zodat je altijd rechte en gladde naden stikt. Maar, think about it….de industriële machines waar alle kleding uit de winkels op genaaid worden hebben toch ook geen IDT? En dat zijn toch de beste machines die er zijn. Ik denk zelf dus eerlijk gezegd dat het een beetje overgewaardeerd is. Met instelbare persvoetdruk kom je ook een heel eind.

De machine had een mooi, strak ontwerp met clean lines. Daar hou ik wel van. Maar na de machine geprobeerd te hebben werd al snel duidelijk dat hij me niet zo kon bekoren als de Janome. Hij maakte een stuk meer geluid, en de steken van de knoopsgaten waren toch net iets minder gelijkmatig.

 

husqvarna viking opal 650

Husqvarna Viking

Dus door de naar de volgende. De naaimachinemeneer gaf al meteen aan dat De Husqvarna’s toch wel de minst goede machines waren op mijn lijstje. En dat zat hem in de plastic onderdelen die in alle modellen, ook de duurdere, gebruikt worden. Het naaivoetje bijvoorbeeld, heeft een plastic aanhechting. En ook binnen in de machine wordt hier en daar plastic gebruikt. De Opal 650 en 670 waren ook niet voorradig, maar er stond wel een Saphire, een duurder model. En die probeerde ik uit, en ik was onaangenaam verrast. De machine maakte herrie, en waar alle andere machines heel stabiel bleven, trilde deze erg tijdens het naaien. Dat gaat ‘m duidelijk niet worden.

brother innovis 55 and 100

Brother

Tot slot over naar Brother. De Innovis 55 en 100 zijn allebei even duur, maar de specs verschillen nogal. De 55 heeft 81 steken die zelfs gespiegeld kunnen worden, en heeft ook een alfabet. De machine heeft echter wel gebouwd op een kunststof frame, en dus minder degelijk dan de innovis 100 die wel en metalen frame heeft. Daar lever je wel een hoop steken voor in: de Innovis 100 Prime edition heeft er slechts 30. Maar als je geen quilter bent, en alleen kleding naait, is dit een prima machine. Het heeft dezelfde geruisloze souplesse bij het naaien als de Janome Skyline, is degelijk gebouwd en heeft een prachtige steekkwaliteit.

Maar omdat ik all out wil gaan, en ook een arsenaal aan steken wil kies ik de Janome Skyline S3. De innovis komt de tweede plaats. De Skyline is ook wat groter dan de Innovis 100, zodat je meer werkruimte hebt. Als ik in de toekomst ooit eens besluit een quiltje te proberen, dan kan dat op deze machine zonder problemen. Ik ben er helemaal uit, het is de Skyline S3 geworden!

 

me and my janome skyline s3

 

Wat is jouw favoriete merk naaimachines?

 

Liefs, Brenda

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twittershare on TumblrGoogle+Email to someone

5 Responses to “Een nieuwe naaimachine kopen | de kandidaten”

 1. Elaintje

  Dat maakt wel weer duidelijk dat je echt moet uitproberen in de winkel. Gefeliciteerd met je nieuwe maatje!

  Beantwoorden
 2. Lieke // A Bouquet of Buttons

  Wauw! Zo goed alles uitgezocht, ik heb een expression 3.5. Ik werk veel met rekbare stoffen en het ingebouwd boventransport vind ik dan absoluut geen overbodige luxe.

  Maar zoal hierboven gezegd ga je ze best uittesten.

  Welke is het geworden?

  Beantwoorden
  • Brenda

   Ah, heb je die Innovis 100 niet meer?? Ik kwam jouw filmpje over dat model nog tegen tijdens mijn zoektocht 😉 En ik ben wel nieuwsgierig waarom je dan toch bent overgestapt.

   Het is de Janome Skyline S3 geworden. Ben er super blij mee, wat een verschil zeg!

   Beantwoorden
 3. Lieke // A Bouquet of Buttons

  Ah oeps ik had over je keuze gelezen. En wat je zelf ivm dat idt overgewaardeerd is omdat de machines waarmee kledij in de winkel gemaakt wordt, dat is niet echt correct, veel (misschien zelfs alle dat weet ik niet heel zeker) industriële naaimachines hebben ‘needle transport’ dat doe ongeveer hetzelfde, de naald gaat in de stof, en de naald trek de stof samen met het transport verder, en dan pas gaat de naald er terug uit, dit zodat het allemaal mooi gelijkmatig is :) Ik wist dit eerst ook niet hoor :)

  Beantwoorden

Leave a Reply